Vârfuri despicate. De ce se despică vârfurile părului?

Există cel puțin câteva cauze ale despicării vârfurilor părului. Desigur, cauza deteriorării părului nu este întotdeauna mecanică, însă adevărul trist este că în majoritatea cazurilor, noi suntem cele vinovate. Este timpul să înțelegem mai bine ce ne slăbește părul și cum să evităm asta.

Puteți avea cel mai des și puternic păr din lume, dar vârfurile sunt expuse constant la deteriorare, de unde eventuala despicare și rupere. Cum așa?

De ce se despică vârfurile părului?

Motivul principal este că fiecare fir de păr are o formă conică, cu partea cea mai îngustă la vârf. Aceasta înseamnă că vârfurile părului sunt cele mai subțiri și cele mai fragile părți ale întregului fir de păr. Aceasta, de asemenea, înseamnă că sunt predipuse la deteriorare mecanică deoarece, în majoritatea cazurilor, vârfurile ating umerii, ceea ce duce la fricțiune. Este, de asemenea, de reținut că lipsa substanțelor nutritive sau a hidratării afectează mai întâi vârfurile părului, fiind părțile părului localizate cel mai departe de foliculi – sursa substanțelor nutritive.

Desigur, acestea nu sunt cauzele directe ale deteriorării părului. Factorii care contribuie la despicarea vârfurilor slăbite și predipsuse la deteriorare sunt numeroși, și este absolut vital să îi cunoaștem. 

Cauzele cele mai frecvente ale slăbirii părului

 • Obiceiuri alimentare deficitare și stil de viață nesănătos
  Aspectul fizic este în mare parte o chestiune de îngrijire și alimentație. De exemplu, dacă sunteți întotdeauna pe grabă, aveți ore neregulate de masă și alimentele pe care le consumați nu sunt bogate în substanțe nutritive, nu ar trebui să fiți surprinse de condiția deficitară a părului. Drept consecință, vârfurile părului se despică și părul devine uscat, electrizat și static. Este recomandat să reduceți produsele alimentare procesate și grase și să vă concentrați pe introducerea mai multor legume, fructe și grăsimi benefice în dietă. 
 • Stilizarea termică excesivă
  Una dintre cauzele frecvente ale despicării vârfurilor este stilizarea termică – nu doar uscarea cu foehnul, ci și folosirea plăcii și ondulatorului. Dacă setați aparatul la o temperatură ridicată fără a oferi protecție părului prin aplicarea unui ulei sau unui produs de protecție termică, puteți fi sigure că vă veți deteriora părul. Cele mai afectate sunt zonele fragile, adică vârfurile părului. În timpul stilizării, protejați întotdeauna părului și setați aparatul la o temperatură scăzută sau medie.
 • Tragerea părului în timpul perierii
  O altă problemă este folosirea greșită a periei care în loc de a aluneca de-a lungul șuvițelor, se prinde într-un nod și smulge părul. Cheia succesului este îndemânarea de a descurca părul fără a-l deteriora și alegerea accesoriilor de păr potrivite. Combinarea ambelor vă oferă siguranța că nu veți trage părul cu tot cu bulb și nici nu veți rupe părul, mărind riscul apariției vârfurilor despicate, deshidratate și aspre. Fără îndoială, deteriorarea mecanică este una dintre cauzele principale ale părului slăbit.
 • Stresul cronic, bolile și imunodeficiența
  Evident, există și alți factori care afectează aspectul părului și aceștia includ starea curentă a organismului, de exemplu. Vârfurile se pot despica și părul poate deveni mai slăbit și mai rar atunci când suferiți de o boală cronică. Există, de asemenea, anumite medicamente cu impact hormonal negativ, ducând la tulburări hormonale, ceea ce se reflectă și în aspectul părului. Stresul cronic și imunodeficiența au, de asemenea, un efect advers asupra părului.
 • Folosirea produselor nepotrivite de păr
  O altă greșeală care poate provoca despicarea vârfurilor părului este tratarea părului cu produse nepotrivite. Produsele nepotrivite sunt cele care nu satisfac nevoile curente ale părului, ale căror calitate este îndoielnică și care sunt alcătuite din substanțe cu potențial nociv precum alcool deshidratant, parabeni iritanți sau parfumuri care declanșează alergii. O formulă bună și organică vă garantează că părul nu va fi deshidratat și expus la despicare.
 • Dormitul cu părul ud, lăsat
  Vârfurile se despică și din cauza obiceiului pe care îl au unele persoane de a merge la culcare cu părul ud. Dacă vă spălați părul înainte de culcare, nu uitați să-l uscați deoarece părul ud sau umed este mult mai delicat și predispus la deteriorare decât atunci când este uscat. O altă idee bună este de a aranja părul într-un coc lăsat sau o coadă împletită pentru a preveni fricțiunea cu suprafața aspră a lenjeriei de pat. Astfel, veți minimaliza riscul deteriorării mecanice. 
 • Programările neregulate la coafor
  Și nu în ultimul rând, o problemă care nu pare a fi evidentă. Cât de des mergeți la coafor? Dacă aveți vârfurile despicate, probabil că mergeți la coafor prea rar. Este foarte important să mergeți la coafor cu regularitate, cel puțin o dată la trei luni pentru a vă tunde vârfurile. Cu cât eliminați părțile deteriorate ale părului mai repede, cu atât preveniți slăbirea podoabei capilare mai curând. Desigur, o puteți face singură, dar dacă vă tundeți greșit, în special folosind o foarfecă neascuțită, vă veți deteriora și mai mult părul.