Cum se îngrijește părul unei persoane cu insuficiență tiroidiană?

Ambele condiții, fie atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni (hipertiroidism), fie atunci când sunt prea puțini hormoni secretați (hipotiroidism), au consecințe negative asupra organismului nostru. Înainte de a discuta despre cum hormonii tiroidieni înfluențează starea părului, haideți să explicăm ce este insuficiența tiroidiană şi să prezentăm cauzele și simptomele. De asemenea, vă vom ajuta să vă alegeți periile de păr, accesoriile și produsele cosmetice care merită folosite atunci când suferiți de hipotiroidism. Ce tratamente de păr sunt recomandate atunci când glanda tiroidă nu funcționeză normal? Cum putem găsi o coafeză care să ne satisfacă nevoile în această situație?

Ce este insuficiența tiroidiană?

Insificiența tiroidiană, denumită și hipotiroidism, este o disfuncție a glandei tiroide care produce o cantitate insuficientă de hormoni în comparație cu nevoile organismului. Glanda tiroidă este un organ relativ mic, situat la baza gâtului. Este responsabilă cu secreția și eliberarea a doi hormoni: triiodotironină (T3) și tiroxină (T4), ambele reglând funcționarea organismului și influențând rata metabolică și producerea de căldură (termogeneza). Activitatea glandei tiroide este controlată de glanda pituitară. Aceasta este glanda care eliberează hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) care încurajează glanda tiroidă să producă T3 și T4. Funcționarea adecvată a glandei tiroide și a glandei pituitare rămâne în strânsă legătură: excesul hormonilor produși de glanda tiroidă determină glanda pituitară să secrete mai puțin TSH, în timp ce lipsa acestor hormoni stimulează producția de TSH.

Insuficiența tiroidiană – Cauze

Cauzele hipotiroidismului sunt:

 • Boala Hashimoto este numele tiroiditei cronice autoimune. Afecțiunea nu provoacă durere, dar distruge încet glanda tiroidă și restricționează producerea hormonilor secretați de aceasta.
 • Tiroidectomia totală (îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide), care este rezultatul, printre altele, al cancerului de glandă tiroidă, al bolii Graves (boala Basedow) și al tiroidei mărite. În consecință, se instalează insuficiența tiroidiană permanentă, iar severitatea acesteia depinde de faptul dacă tiroida a fost îndepărtată complet sau doar parțial, de exemplu un lob.
 • Tratamentul cu iod radioactiv care este folosit, printre altele, în tratarea cancerului de glandă tiroidă, a bolii Graves (boala Basedow) și a tiroidei mărite.
 • Tiroidită (în acest caz, insuficiența tiroidiană se poate elimina).
 • Insuficiență tiroidiană indusă medicamentos care se dezvoltă, de exemplu, ca urmare a administrării de medicamente anti-aritmice, antivirale sau anticancer.
 • Deficit de iod.
 • Iradierea zonei gâtului cauzată de cancer (în acest caz, insuficiența tiroidiană s-ar putea dezvolta chiar și la câțiva ani după efectuarea acestei proceduri).

Insuficiența tiroidiană – Simptome

Iată câteva simptome ale bolii:

 • oboseală rapidă
 • somn excesiv
 • retard motor
 • cădere nervoasă și gânduri negative
 • senzație constantă de frig (chiar și în zilele toride)
 • constipație frecventă
 • creșterea în greutate, în ciuda lipsei apetitulu
 • voce răgușită
 • dificultăți de concentrare
 • păr fragil și căderea excesivă a părului
 • subțierea sprâncenelor
 • piele uscată

Cum influențează hormonii tiroidieni starea părului?

Responsabili pentru căderea părului sunt hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) și tiroxina (T4). Pentru clarificare, concentrația de TSH crește atunci când glanda pituitară stimulează glanda tiroidă să producă hormonii specifici, în timp ce aceasta nu este capabilă să satisfacă nevoile organismului. Acest lucru conduce la apariția insuficienței tiroidiene.

Mai mult de atât, hipotiroidismul afectează metabolismul. Mai exact, această afecțiune încetinește metabolismul, ceea ce determină eliberarea prematură a bulbilor de păr. Drept consecință, de fiecare dată când vă piepănați mai energic, vă puteți smulge părul, neintenționat. În plus, insuficiența tiroidiană întârzie procesul de producere a noilor fire de păr, făcându-le pe cele deja crescute subțiri. Lipsa tiroxinei, care este strict asociată cu hipotiroidismul, face părul să arate lipsit de strălucire, fragil, aspru și uscat.

În cazul insuficienței tiroidiene, tratamentul farmacologic este crucial. Efectele adverse ale acestei afecțiuni pot fi mai puțin severe cu ajutorul altor tratamente, în special cele de expunere a părului la proceduri de îngrijire specifice.

Insuficiența tiroidiană – Perii de păr

O soluție bună pentru persoanele care suferă de insuficiență tiroidiană este folosirea unor perii delicate, create special pentru părul subțire. Un asemenea accesoriu ajută părul să-și recapete strălucirea, și în același timp, nu va provoca daune vârfurilor deja slăbite. Una dintre periile recomandate în această situație este Tangle Teezer. Atunci când părul este umed, este indicat să utilizați TT Aqua Splash, în timp ce părul uscat ar trebui tratat cu TT Salon Elite. Datorită folosirii regulate a periei TT, părul va deveni strălucitor și rezistent la electrizare.

Insuficiența tiroidiană – Accesorii pentru păr

În cazul în care suferiți de insuficiență tiroidiană, plăcile de păr și ondulatoarele sunt accesorii care nu trebuie folosite frecvent. Soluția perfectă ar fi renunțarea la uscătorul de păr, dar dacă nu este posibil acest lucru, este mai bine să folosiți un dispozitiv care are funcție ionică și care prezintă sistem de reglare a temperaturii aerului. Părul care crește lângă scalp trebuie uscat folosind un uscător de păr cu aer cald, în timp ce partea mediană a părului ar trebui uscat folosind un uscător de păr cu aer rece. Astfel, părul nu se va electriza sau deteriora.

Insuficiența tiroidiană – Produse de îngrijire a părului

În caz de insuficiență tiroidiană, îngrijirea părului trebuie să aibă la bază produse special create pentru părul subțire. Asemenea cosmetice conțin în mod frecvent extract din Osmanthus și ulei de ghimbir care sunt foarte utile și benefice. Mai mult decât atât, combinarea uleiului de ricin cu șampon este o altă practică recoamndată. Este suficient să adăugați o linguriță de ulei la 100 ml de șampon. În ceea ce privește măștile pentru păr, o sugestie este aceea de a îmbogăți măștile pentru păr cu cacao, lăsând amestecul pe păr să acționeze timp de 30 de minute (o dată pe săptămână). Datorită unui astfel de tratament, părul va începe să arate foarte bine.

În plus, merită să schimbați frecvent produsele de îngrijire a părului deoarece, odată ce părul se obișnuiește cu anumite produse, acestea încetează să acționeze conform necesităților. De asemenea, este mai bine să alegeți produse fără SLS și fără parabeni.

Insuficiența tiroidiană – Tratamente pentru înfrumusețarea părului

Femeile care se suferă de insuficiență tiroidiană își pot expune părul unor anumite tratamente pentru păr. Cea mai recomandată procedură care promovează un păr sănătos este folosirea unei plăci cu ultrasunete și infraroșu. În ciuda faptului că se aseamăni unei plăci de păr, acest instrument pentru păr este complet diferit. Mai exact, datorită ultrasunetelor și luminii infraroșii, aparatul este capabil să regenereze vârfurile deteriorate și să stimuleze bulbii pentru ca părul să crească lung. În plus, se recomandă efectuarea unui tratament cu aburi sau de reconstrucție a părului. O singură ședință îmbunătățește semnificativ condiția părului.

Insuficiența tiroidiană – Coafeza

Adevărul este că, în general, este greu să găsești o coafeză bună. Din păcate, această problemă devine și mai complicată în cazul persoanelor care suferă de insuficiență tiroidiană – astfel, problema devine mult mai complexă. Totuși, merită să încercați. Care sunt calitățile unei coafeze bune?

Primul și cel mai important lucru, o coafeză bună este aceea care dorește să-și cunoască clienţii și părul acestora şi care, de asemenea, deține cunoștințe solide privind îngrijirea părului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *