Cum să aveți grijă de fața dumneavoastră? Trucuri utile și cosmetice eficiente

Multe femei se confruntă cu unele probleme în ceea ce privește îngrijirea adecvată a pielii. Nu toată lumea știe cum să aleagă cosmeticele, ce formule să folosească și ce produse să evite. Cu toate acestea, există reguli ale îngrijirii pielii și cosmetice recomandate care sunt de ajutor în îngrijirea zilnică a pielii.

Produsele de îngrijire a pielii trebuie să corespundă tipului de piele

Pentru ca pielea să fie frumoasă, alegeți cosmetice care satisfac nevoile pielii dumneavoastră. Tipul de piele, precum și caracteristicile sale trebuie luate în considerare:

  1. Tenul gras – principala sa caracteristică este pielea lucioasă. Glandele sebacee ale pielii produc ulei în exces (sebuum), iar porii acestui tip de ten sunt mai mari. Tenul gras este predispus la puncte negre, coșuri, însă ridurile de expresie apar relativ târziu.
  2. Tenul uscat – nu lucește precum tipul de ten descris mai sus, în schimb, este mat, mai subțire și mai delicat. Ridurile apar mai repede, uneori înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani. Porii sunt aproape invizibili.
  3. Tenul normal – acesta este visul oricărei fete. Acest tip de piele are porii medii și poate fi gras în zona T. În general, acest tip de ten este rezistent la factorii externi și interni.
  4.  Tenul mixt – așa cum sugerează numele, acest tip de ten combină caracteristicile celor trei tipuri prezentate mai sus. Persoanele care au acest tip de ten pot avea porii măriți în zona T, piele mai lucioasă în unele zone ale feței, și de asemenea, punctele negre și acneea pot apărea din când în când. De obicei, tenul mixt nu este predispus îmbătrânirii premature.
    Toate aceste caracteristici trebuie luate în considerare atunci când vă alegeți produsele de îngrijire a pielii. Dacă folosiți produse nepotrivite, puteți obține un efect contrar: starea pielii dumneavoastră nu se îmbunătățește, ba chiar se poate înrăutăți. Din acest motiv este foarte important ca produsele de îngrijire să corespundă tipului de ten. În general, dacă aveți tenul normal, vă puteți crea o rutină de îngrijire. Persoanele cu ten uscat, gras sau mixt trebuie să meargă la un specialist – o cosmeticiană sau medic dermatolog. Rețineți că un program zilnic de îngrijire constă în trei etape: curățare, tonifiere și hrănire.

Cum se îngrijeşte tenul normal?

Este recomandat să vă spălaţi lucrurile, prosoapele şi cearşafurile doar cu detergenţi fără substanţe sau parfumuri puternice. Tot ce trebuie să faceţi este să vă exfoliaţi tenul o dată pe săptămână, să evitaţi produse pe bază de alcool, deoarece acestea usucă tenul. O soluţie mai bună este de a utiliza preparate cu muşeţel, aloe, gălbenele sau arbore de ceai. Crema de zi ar trebui să conţină filtru UV pentru a preveni uscarea excesivă, ridurile şi petele pigmentare. De asemenea, pentru a vă hidrata tenul acasă, este recomandat să utilizaţi agenţi non-ocluzivi pentru a evita formarea unui strat lipicios la nivelul pielii.

Cum se îngrijește tenul gras?

Tenul gras necesită îngrijire specială care nu va crește activitatea gladelor sebacee și nu va usca pielea. O altă caracteristică importantă care nu trebuie uitată în legătură cu acest tip de ten este aceea că prezintă concentrație scăzută de acid linoleic. Ca urmare, bariera epidermică protejează mai puțin pielea de iritații și inflamații. De aceea, ar trebui să aveți grijă de tenul dumneavoastră urmând anumite reguli de bază:

  • Curățați-vă bine pielea,
  • Luptați împotriva bacteriilor,
  • Reduceți activitatea grandelor sebacee,
  • Hidratați-vă pielea în mod regulat.

Pentru îngrijirea zilnică, nu se recomandă folosirea săpunului clasic și exfolierea pielii de două sau trei ori pe săptămână. Este mai bine să evitați loțiunile tonice care conțin alcool. Pentru tonifiere, folosiți tonere și loțiuni din extracte de plante, în mod special, cu mușețel, calendula sau aloe. Pentru hidratarea tenului gras, cel mai bine e să folosiți formule ușoare cu ingrediente calmante.

Cum se îngrijește tenul uscat?

Pielea uscată poate fi o caracteristică înnăscută, moștenită genetic, dar poate să apară și de-a lungul vieții. Nivelul producției de sebuum este legat de acțiunea hormonilor – pe măsură ce menopauza se apropie, uscăciunea crește. Tenul uscat poate fi, de asemenea, rezultatul îngrijirii neadecvate, cum ar fi de exemplu, exfolierea frecventă. Îngrijirea tenului uscat trebuie să se facă foarte delicat. La curăţarea tenului uscat, nu se recomandă folosirea agenților de curățare care produc multă spumă, mai exact, cei care îndepărtează lipidele de la nivelul pielii. Produsele cosmetice folosite ar trebui să conțină uleiuri și alți compuși grași. De asemenea, nici spălarea pe față cu apă fierbinte nu este o idee bună întrucât irită, usucă și mărește producția de sebuum. În cazul keratozelor, cel mai bine este să se folosească emulsii sau creme cu acizi (salicilic, citric, glicolic sau malic). De asemenea, este recomandat să reglaţi adecvat umiditatea aerului și să vă asigurați că dieta conține acizi grași.

Cum se îngrijește tenul mixt?

Când vine vorba de tenul mixt, este important să curățăm zona T și să hidratăm obrajii. Dacă există inflamații pe frunte, bărbie sau nas, atunci ar trebui să renunțați la exfolieri. Îngrijirea adecvată a tenului mixt presupune și o hrănire corespunzătoare. Produsele cosmetice care prezintă astfel de caracteristici trebuie folosite doar pe anumite zone ale pielii. De exemplu, măștile și cremele de uscare trebuie aplicate pe zonele cu activitate crescută a glandelor sebacee, iar cremele cu efect puternic de hidratare trebuie aplicate pe obraji și frunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *